Dergi Hakkında

Mimarlık ve Toplum Dergisi, mimarlığın toplumsal boyutunu odağına alan, mimarlığı sosyal bilimler çerçevesi içinde ele alan mimari akademik çalışmalardan üretilmiş özgün makalelere yer veren, açık erişimli ve derginin kendi websitesi üzerinden çevrimiçi platformda yayınlanan bilimsel bir dergidir. Yılda 2 sayı olarak, 6 aylık periyotlarla yayınlanan Mimarlık ve Toplum Dergisi, Türkçe ve İngilizce makalelere yer vermekte, yayınlanmak üzere sunulan makaleler çift-kör akran değerlendirmesine (double-blind peer review) tabi tutulduktan sonra dergide gerekli görülen revizyonlarla yayınlanmasına veya reddedilmesine karar verilmektedir. Ağırlıklı olarak Türkçe mimarlık literatürüne katkıda bulunma ve özellikle de ‘mimarlığın toplumsal etkileri, yansımaları ve sorumlulukları’ alanındaki boşluğu doldurma hedefi ile yayın hayatına başlayan Mimarlık ve Toplum Dergisi, zaman içerisinde Türkiye kökenli kavramsal ve ampirik çalışmaların uluslararası alana ulaştırılması ile genel olarak küresel Mimarlık ve Sosyal Bilimler literatürünün geliştirilmesine katkı sağlamayı da temel hedefler olarak benimsemiştir.

Dergi, mimarlık tanımı altında ‘mekân’ olgusunu odağına almakta, mekânı mimari, kentsel ve coğrafi ölçekler arasındaki geniş bir skalada ele almayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, mimarlık, kentsel tasarım, şehir planlama, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, siyaset bilimi disiplinleri içinde çok farklı biçim, anlam ve yöntemlerle incelenerek bağımsız ve izole kulvarlarda tartışılan mekân olgusunun, çok-disiplinli çalışmalar aracılığıyla farklı bilgi alanlarının bir ortak zemini olarak araştırılmasını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Dergi, mimarlık ve kent çalışmaları bağlamında, mimarlık ve toplumsal kültür ilişkileri, kent – mimarlık ve mekan siyaseti bağıntıları, kentsel ve mimari dönüşümlerin ve müdahalelerin toplumsal etkileri, kentleşme ve mimarlık politikalarının toplumsal etkileri, mimarlık tarihinin ve tarih yazımının toplumsal açılımları, kültürel ve mimari mirasın ve bu mirasın korunmasına dair girişim ve politikaların toplumsal açılımları, ve geleneksel veya çağdaş yapı zanaatlarının/tekniklerinin özellikle insan emeğine odaklı toplumsal boyutları konularındaki özgün makalelere yer vermekte, mimarlığın teknik ve sanatsal boyutlarına ilişkin çalışmalardan ise sadece toplumsal boyutu odağına alan örneklerini değerlendirmeye kabul etmektedir.

Mimarlığın kuramsal boyutuna özel bir değer atfeden Mimarlık ve Toplum Dergisi, kent ve mimarlık kuramlarını, bu teorilerin toplumsal yansımaları, kamusal faydaları, mekânsal adalet kavramına etkileri ve geniş toplumsal kitlelerin gündelik hayatlarına etkileri bağlamında ele alan çalışmalara önem vermeyi temel tavrı olarak benimsemektedir. Dergi odaklandığı alanı, sosyal bilimsel disiplini ve bu disiplinin yöntemleri çerçevesinde ele almakla birlikte, salt kuramsal çalışmalardansa vaka çalışmalarına ve ampirik çalışmalara öncelik tanımayı hedeflemektedir. Dergi ağırlıklı olarak, kent ve mahalle ölçeğindeki çalışmalara odaklanmakta, yapı ölçeğindeki çalışmalara ise yapının kamusal nitelikli olması ve mimarinin toplumsal etkilerini temel alması koşuluyla değerlendirmeye tutmaktadır.

Dergi her sayısında daha önceki sayılarda ilan edilen takvim çerçevesinde belirtilmiş açık çağrılar ile duyurulan dosya konularına yönelik özgün makalelerin yanı sıra, mimarlık ve toplum ilişkileri konularındaki kitap incelemelerine de yer vermektedir.